zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepaneel?

Werking

De panelen zetten zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom). Het invallende zonlicht zorgt voor een elektrische spanning tussen de lagen van het silicium in het paneel. Dat heet een fotovoltaÃŊsche reactie. Van deze term is het voor elektrische spanning (volt) afgeleid.

wat levert het u op

Rendement van zonnepanelen

KWH

Voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op bewolkte dagen leveren zonnepanelen elektriciteit. Nederlands zonlicht is daarmee prima geschikt om zelf elektriciteit op te wekken! Een zonnepanelensysteem in Nederland levert per 1000 Wp tussen de 700 en 900 kWh per jaar, afhankelijk van de invalshoek van de zon, de ligging van het dak en de geografische locatie binnen Nederland. 

wel of geen subsidie

Subsidies op zonnepanelen?

subsidies

Voor zonnepanelen is er geen landelijke aankoopsubsidie. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Ook de btw over uw investering in zonnepanelen kunt u terugvragen. Dat levert al honderden euro’s op. Vraag het na bij uw gemeente! 

wat kunt u terugvragen

BTW teruggave service

BTW

De btw die over uw zonnepanelen installatie gerekend wordt kunt u terugvragen bij de belastingdienst! Van de factuur kan 21% teruggevraagd worden. Let op: bij een btw bedrag van 2500,- of hoger moet u de eerstvolgende 4 jaar 20% per jaar terugbetalen. Met een normaal huis kom je niet aan dit bedrag.
Het btw bedrag terugvragen kunnen wij voor u doen, geheel kosteloos, maar is ook makkelijk zelf te doen.

de meest gebruikte omvormer systemen

Welke omvormer kiest u?

omvormer

Zonnepanelen alleen zijn niet voldoende om uw eigen elektriciteit mee op te wekken. Om het zonlicht om te zetten naar bruikbare stroom is een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om naar wisselstroom, om deze vervolgens met een spanning van 230 Volt aan het elektriciteitsnet aan te bieden. Voor het terugleveren van zonne-energie sluiten we de omvormer aan op het elektriciteitsnet. Bij de kleinere panelen systemen (3 ÃĄ 4 zonnepanelen) kan dat via het stopcontact, maar bij grotere systemen verloop de aansluiting via ÃĐÃĐn of meerdere vrije groepen in de meterkast. Zo komt de door de zonnepanelen opgewekte stroom direct beschikbaar voor de apparaten die u dagelijks gebruikt in uw huis of bedrijf. Onze meest gebruikte omvormer systemen: Enphase, Solar Edge en Growatt. Wanneer wordt welk systeem gebruik? Onderstaand leggen wij u uit wat het verschil is tussen de verschillende systemen. 

Enphase | 25 jaar garantie

Enphase micro-omvormers worden onder ieder zonnepaneelmodule geÃŊnstalleerd en zetten gelijkstroom om in wisselstroom. Iedere micro-omvormer stuurt wisselstroom naar het elektrische paneel van uw huis en geeft functioneringsgegevens door aan de Envoy, door middel van de Envoy kunt u de werking van elk paneel individueel weer uitlezen op uw telefoon in de app van Enphase. Nog een groot voordeel van Enhpase is dat het systeem makkelijk uit te breiden is, je hoeft namelijk geen nieuwe grote omvormers te kopen maar enkel nieuwe omvormers voor de extra panelen die je aanschaft. 

Solar-Edge | 12 - 20 jaar garantie

Net als bij een gewone omvormer zet het Solar-Edge systeem de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Solar-Edge haalt mee stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met power-optimizer. Als er een paneel in de schaduw ligt heeft dat geen invloed op de werking van de rest van het systeem. De optimizers geven informatie waardoor je ook bij dit systeem via de app van Solar-Edge de werking van elk individueel paneel uit kunt lezen. 

Growatt | 10 jaar garantie

Growatt omvormer, dit is een normale omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom en dat naar je meterkas toestuurt. Het nadeel van dit systeem is dat als een paneel in de schaduw ligt of kapot is alle zonnepanelen evenveel opbrengen als dat ene paneel. Dit systeem kan niet worden uitgelezen op ene telefoon.