Zonnepanelen

Zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepaneel?

De panelen zetten zonlicht om in elektriciteit (zonnestroom). Het invallende zonlicht zorgt voor een elektrische spanning tussen de lagen van het silicium in het paneel. Dat heet een fotovoltaïsche reactie. Van deze term is het voor elektrische spanning (volt) afgeleid.

Wat levert het u op

Rendement van zonnepanelen

Voor het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen is niet per se direct zonlicht nodig. Ook op bewolkte dagen leveren zonnepanelen elektriciteit. Nederlands zonlicht is daarmee prima geschikt om zelf elektriciteit op te wekken! Een zonnepanelensysteem in Nederland levert per 1000 Wp tussen de 700 en 900 kWh per jaar, afhankelijk van de invalshoek van de zon, de ligging van het dak en de geografische locatie binnen Nederland.

Wel of geen subsidie

Subsidies op zonnepanelen?

Voor zonnepanelen is er geen landelijke aankoopsubsidie. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Ook de btw over uw investering in zonnepanelen kunt u terugvragen. Dat levert al honderden euro’s op. Vraag het na bij uw gemeente!

De meest gebruikte omvormer systemen

Welke omvormer kiest u?

Zonnepanelen alleen zijn niet voldoende om uw eigen elektriciteit mee op te wekken. Om het zonlicht om te zetten naar bruikbare stroom is een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom van de panelen om naar wisselstroom, om deze vervolgens met een spanning van 230 Volt aan het elektriciteitsnet aan te bieden. Voor het terugleveren van zonne-energie sluiten we de omvormer aan op het elektriciteitsnet. Bij de kleinere panelen systemen (3 á 4 zonnepanelen) kan dat via het stopcontact, maar bij grotere systemen verloop de aansluiting via één of meerdere vrije groepen in de meterkast. Zo komt de door de zonnepanelen opgewekte stroom direct beschikbaar voor de apparaten die u dagelijks gebruikt in uw huis of bedrijf. Onze meest gebruikte omvormer systemen: Enphase, Solar Edge en Growatt. Wanneer wordt welk systeem gebruik? Onderstaand leggen wij u uit wat het verschil is tussen de verschillende systemen.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je ergens bij helpen?